top of page

“Al onze paarden zitten nu in een bubbel, net als bij corona”

Hof ter Molleken nam als eerste in Pajottenland de nodige voorzorgsmaatregelen.

Artikel uit Het Nieuwsblad op 3 april 2021 door Ingrid Depraetere, Joris Herpol en Matthias Vanhamme.


Toen het nieuws van de verspreiding van het rhinovirus bij paarden de ronde begon te doen, was stal Hof ter Molleken uit Kester een van de eerste in het Pajottenland om meteen de nodige voorzorgsmaatregelen af te kondigen.


“Voorlopig gaan hier geen paarden meer binnen en buiten. De paarden die hier op stal staan, blijven hier. De eigenaars mogen ze komen verzorgen en ze hier ter plaatse berijden. Niemand mag met zijn paard elders naar een training of buiten gaan wandelen. Het is een voorzorgsmaatregelen om te verhinderen dat het herpesvirus dat rhinopneumonie veroorzaakt bij paarden hier in Hof ter Molleken toeslaat”, zegt Vincent Abes, uitbater van stal Hof ter Molleken in Kester. In totaal staan hier 65 paarden op stal.


“De rhinoziekte komt elk jaar voor bij paarden, maar doorgaans blijft het bij wat hoesten. Deze keer is er een dodelijke en gevaarlijke variant opgestaan die de dieren verlamt. De meeste paarden overleven dit niet. Gelukkig zijn er in tegenstelling tot andere provincies nog geen gevallen gemeld in Vlaams-Brabant en dat willen we graag zo houden. “Het virus is vanuit Spanje via een internationaal circuit tot hier geraakt”, gaat Vincent verder. “Het is een beetje zoals corona voor de mensen. De paarden van Hof ter Molleken leven vanaf nu tot zeker eind maart in hun eigen paardenbubbel waarbij we de contacten zo veel mogelijk beperken.”


Stal op slot

Hof ter Molleken was maandagavond een van de eerste recreatieve maneges in het Pajottenland om de stal op slot te gooien. Gisteren volgden er nog andere. “Paniek is er nog niet; maar iedereen die met paarden bezig is, is wel zeer ongerust. Niemand wil zijn paard zien afzien en sterven. Er is daarom ook veel begrip van iedereen om de komende vier weken strikte regels op te leggen.”


“Als iedereen zich aan de regels houdt, kunnen we er over vier weken al vanaf zijn. Op dat vlak is corona erger. Paarden zijn gemakkelijker af te schermen. Ze moeten bijvoorbeeld niet de deur uit om in de winkel eten te gaan kopen”, zegt Vincent. “Ondertussen is iedereen het gewoon om veelvuldig de handen te ontsmetten. Dat komt nu ook ten goede in de strijd tegen het rhinovirus.”


Ook in professionele stallen met sportpaarden volgt men de evolutie op de voet. Dat is onder meer het geval bij de familie Vanderhasselt uit Ternat. Alle activiteiten zijn er geschrapt en transport van paarden is uit den boze.


Telefoon roodgloeiend

Bij dierenkliniek De Morette langs de Edingsesteenweg in Asse, een autoriteit in de regio wat betreft de verzorging van paarden, staat de telefoon alvast roodgloeiend. “We krijgen heel wat telefoons met vragen van bezorgde paardeneigenaars. Voorlopig werden er hier nog geen positieve gevallen gemeld. Wij zijn ook niet meteen uitgerust om besmette paarden op te vangen”, klinkt het. “Wat we zeker aanraden is het vervoer van paarden te beperken en niet te gaan wandelen met paarden, al is het nog niet officieel verboden.”


Ondertussen groeit ook de vraag naar vaccins, al biedt dit geen zekerheid dat dieren niet besmet geraken. Maar door de groeiende vraag, dreigt er nu al een tekort.


Luister en lees zeker ook eens het interview van Vincent op Radio 2!41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page